Other

10 tips voor een onvergetelijke fietsvakantie met je vrienden

fietsvakantie

Dit jaar is het eindelijk zo ver. Jij en je beste vrienden hebben ook de laatste niet-zo-sportieveling uit de groep kunnen overtuigen om mee te gaan: de fietsvakantie 2020 is een feit. Dat jullie een geweldige vakantie te wachten staat, dat staat buiten kijf. Wel heb je zelf in de hand hoe leuk (lees: comfortabel) je het maakt. Daarom deze 10 tips voor een onvergetelijke fietsvakantie.

Fietsvakantie met je vrienden

Zadelpijn, verzuurde benen, lekke banden en een zongebrand fietsbroekje op je lichaam: fietsvakantie is niet voor de watjes. Ben jij met je vrienden van plan dit jaar een fietsvakantie op te zetten, of heb je meer informatie nodig om de rest nog te overtuigen van de gruwelijkheid van je plan? Dan hebben wij hier 10 tips voor je op een rij gezet waarmee jij een geweldige fietsvakantie op poten banden zet.

Tip 1: De juiste locatie

Allereerst moeten jullie bepalen waar jullie willen gaan fietsen. Je kunt vanaf je eigen voordeur op avontuur gaan (Nederland heeft prachtige fietsgebieden), maar wil je wat meer uitdaging, dan kom je al snel buiten de grenzen uit. Ben je van plan in Frankrijk, Italië of een ander bergachtig landschap op te zoeken zorg dan dat je je fiets op de juiste manier kunt vervoeren.  Je fiets elke keer uit elkaar moeten halen om hem in de achterbak te krijgen is een hels karwei. Overweeg om een fietsendrager aan te schaffen. Zo krijg je je fiets altijd makkelijk mee. Ze zijn in allerlei soorten te krijgen, kijk bijvoorbeeld eens bij Rameder. Zo zit er altijd een variant tussen die past bij jouw fiets en auto.

Tip 2: Twee rechter handen

Denken dat jullie niet ergens een keer tijdens de fietsvakantie met een lekke band, gebroken ketting of iets dergelijks komen te zitten is naïef. Zorg daarom dat je het basisgereedschap hebt en, dat je weet hoe je er mee te werk moet gaan. Zo fix je de meeste problemen in een handomdraai en fietsen jullie binnen no time verder.

Tip 3: Zorg voor de juiste kleding

En dan meteen de allerbelangrijkste: zorg voor een goede fietsbroek! Investeer in een broek met een goede zeem en zorg dat je hem zonder onderbroek aan kunt (dat scheelt je een hoop blaren). Zoek verder naar kleding die past bij het klimaat waar je gaat fietsen. Doorwaaikleding in warme gebieden en isolerend voor de koude plekken.

Tip 4: zadelcrème

Hier hoeven we weinig woorden aan vuil te maken, maar zorg voor zadelcrème. Heel veel zadelcrème.

Tip 5: zorg voor een rolverdeling

Afhankelijk van de hoeveelheid mensen met wie je op fietsvakantie gaat kan het handig zijn vooraf een bepaalde rolverdeling af te spreken. Als er één handig is dan dopen jullie hem om tot fietsenmaker van de trip. Laat een ander de navigatie en route op zich nemen enzovoorts. Een fietsvakantie is intensief en een duidelijke rolverdeling voorkomt onnodige frustratie en irritatie onderling.

Tip 6: Zorg voor het juiste eten

Iedere fietsfanaat kent het begrip suikerklop en weet dat dit killing is voor je tocht. Zorg daarom altijd dat je eet vóór je honger krijgt, snack genoeg onderweg en zorg voor voldoende brandstoffen voor je lichaam.

Tip 7: Zorg voor voldoende drinken

Om uitdroging te voorkomen is het sterk aan te raden de dagen voor een tocht begint al meer water te drinken. Zorg op de fiets altijd voor een volle bidon. Heb je echt een zware dag voor de boeg dan kan je de bidon ook vullen met een sportdrankje voor die extra suikers.

Tip 8: het is wel vakantie

Vergeet niet dat jullie op vakantie zijn. Het is misschien geen ontspannen roadtrip en natuurlijk is het hoofdthema van jullie fietsvakantie om mooie kilometers af te leggen, maar dat betekent niet dat er zo nu en dan tijd moet zijn om te ontspannen en even bij te komen. Las dan ook om de paar dagen een stop in van 1 a 2 dagen om even te ontspannen.

Tip 9: Trainen trainen en nog eens trainen

Ongetraind een zware fietsvakantie plannen klinkt misschien stoer, maar je gaat hier heel snel op terugkomen. Je lichaam is simpelweg niet gewend zulke afstanden (en uren) op een fiets door te brengen. Doe jezelf dan ook een gunst en train de maanden voor jullie gaan alvast een beetje. Zo weet je niet alleen of je fiets goed genoeg is, maar kun je ook je uithoudingsvermogen en fietskleding aan een eerste test onderwerpen en weet je zeker dat je klaar bent om die bergen te beklimmen.

Tip 10: leg dingen vast

Na het afronden van jullie fietsvakantie is het zonde er geen beeldmateriaal van te hebben. Zorg tijdens de tocht voor voldoende materiaal om later naar terug te kunnen kijken. Zowel van de hoogte- als de dieptepunten.