Other

10 onbekende feiten en fun facts over sperma

sperma

Het bestaat voor zo’n 50 procent uit eiwitten en menig vrouw is er gek op: sperma. Behalve dat de samenstelling van je zaad bij menigeen de wenkbrauwen zal doen fronsen, zijn er tal van leuke weetjes over het menselijke zaad te vermelden. Leuk om te weten en om te delen. Behalve tijdens het familiediner bij je schoonouders.

1. Zaadcellen werden ontdekt door een Nederlander

We mogen misschien niet de uitvinders zijn van de friet, maar Antoni van Leeuwenhoek ontdekte in 1677 wel dat sperma zaadcellen bevat. Nieuwsgierig als hij was bestudeerde hij zijn eigen zaad en zag verrassend genoeg allerlei ‘beestjes’ kruipen. Overigens had men destijds geen flauw idee hoe de feitelijke bevruchting tot stand kwam.

2. Testikels produceren zaadcellen, geen sperma

Denk je nog steeds dat jouw zaad in de testikels wordt gevormd? Fout! Sperma bestaat voor 20% uit zaadvocht en dat wordt in de .. prostaat aangemaakt. De testikels zijn wel verantwoordelijk voor de productie van zaadcellen, maar that’s it! Het slijmerige vocht, zo’n 70% van het sperma wordt gemaakt door de zaadblaasjes en dus ook niet door de testikels.

3. Regelmatige seks verbetert de kwaliteit van je zaad

De kwaliteit van sperma varieert. Ben je seksueel minder actief, dan neemt ook de kwaliteit van je zaad af. Kortom, zorg voor een optimale kwaliteit van je zaad voor een regelmatige zaadlozing, bij voorkeur een per twee tot drie dagen. Zo slecht is het dus niet om regelmatig te masturberen en ocht je partner er over klagen, noem het dan gewoon kwaliteitsmanagement.

4. Topsnelheid: 45 kilometer per uur

Tijdens de ejaculatie verlaat het sperma de penis met een snelheid van zo’n 45 kilometer per uur. Is het orgasme voorbij, dan gaat het al gauw een stuk langzamer, zo’n 3 à 4 millimeter per minuut richting de eicel. Mocht je dat erg traag vinden, onthoudt dan wel dat een spermacel niet groter is dan 0,005 millimeter en de staart net 0,05 millimeter lang is.

5. Zaadcellen kunnen het beste koel worden bewaard

Zaadcellen blijven kwalitatief goed als het niet te warm is. Dat is dan ook de reden dat ze in de testikels worden gemaakt. Als het warmer wordt neemt de kwaliteit zienderogen af. Ben je een fervent sauna liefhebber, dan is het misschien handig om niet al te vaak te gaan. Ook het gebruik van een laptop op schoot is op den duur niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je sperma. Maak je overigens niet teveel zorgen, naar mate je ouder wordt, gaat ook de kwaliteit van je zaad achteruit. Dat proces begint al vanaf je 35ste levensjaar.

6. Beter zaad door goed te eten

Gezond eten betekent ook een betere kwaliteit zaad. Eet je regelmatig aardappelen, groente en vlees, dan is er dus geen reden tot zorg. Dat is overigens geen fun fact, maar is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uit 2010 door de Erasmus Universiteit.

7. Het beste zaad produceer je in de middag

Mocht je denken dat de ochtenderectie ook betekent dat je zaad dan veel beter is, dan moeten we je teleurstellen. In de middag is de kwaliteit van je sperma vaak optimaal. Heb je geenbelang bij kwalitatief goed sperma, lees dan hier hoe je de kwaliteit van je zaad negatief kunt beïnvloeden en zo de kans op nakomelingen kunt verkleinen.

8. Overlevingskans buiten het lichaam: een uur

Uiteraard is het de bedoeling dat sperma zorgt voor een bevruchting. Dat is dan ook de reden dat het, eenmaal aanbeland in het vrouwenlichaam, noch zo’n vijf uur kan overleven. Komt het zaad daar niet terecht, dan daalt de overlevingskans al snel tot slechts een uur.

9. Wie spuit het verste?

Ben je trots op de kracht waarmee jij je zaad kunt ejaculeren? Grote kans dat je het wereldrecord niet gaat verbeteren. Dit staat namelijk al geruime tijd op naam van de Amerikaan Horst Schultz. Uit betrouwbare bron weten we dat hij zijn zaad een afstand van zes meter wist te laten overbruggen.

10. Geheime inkt

In de eerste wereldoorlog gebruikten Engelse spionnen zo nu en dan sperma voor het schrijven van een geheim bericht. Het goedje werd gebruikt als doorzichtige inkt. Beetje apart, maar het werkte blijkbaar wel.
Bron: Quest