Volgens het oude gezegde komt de wijsheid met de jaren. Dat klopt, maar wat ze zijn vergeten te vermelden is dat het ouder worden ook gepaard gaat met klachten. Op zich is dat niet zo heel erg, maar nogal wat mannen proberen het tij te keren door zich nog een keer voor te doen als de jonge God die ze misschien ooit waren. Een nieuwe sportwagen kopen, een (veel) jongere vrouw daten kortom, de typische kenmerken van de midlifecrisis.
Dit zijn de 10 kenmerken van een midlifecrisis
Dat we als mannen ouder worden is mooi, maar het valt niet altijd mee. De kans is groot dat je er zelf weinig last van hebt, maar voor de omgeving is het vaak een bijzondere gewaarwording. De vraag is of elke aparte gedraging nu echt behoort tot de kenmerken van een midlifecrisis. De belangrijkste aanwijzingen zetten we even op een rij.
1. Negatieve houding
Als echt niks je meer kan interesseren, wil dat niet gelijk zeggen dat je depressief bent of wordt. Het kan juist een van de kenmerken van een midlifecrisis zijn. Probeer te waarderen wat je hebt en wees niet teleurgesteld over wat je had willen hebben. Het verleden kun je immers niet veranderen, dus kijk vooruit en pak nieuwe kansen.
2. Nieuwe hobby: lui zijn
Als je bij jezelf merkt dat je je dagelijks afvraagt waarom je eigenlijk nog uit bed moet komen, dan is dat het moment om jezelf een schop onder je kont te geven. Dat betekent niet dat je een nieuwe auto moet gaan kopen om de spanning terug te brengen. Dergelijke acties zijn juist van korte duur. Stel nieuwe, haalbare doelen op en ga die nastreven.
3. Obsessief bezig zijn met je uiterlijk
Met het ouder worden krijg je tal van oneffenheden en waarschijnlijk ga je daarom nog beter je best doen om er jong, fris en fruitig uit te zien. Grote kans dat je die luie stoel inruilt voor de sportschool en je overweegt zelfs een facelift of een haartransplantatie te doen. Herkenbaar? In dat geval is het lastig om nog langer te ontkennen dat er sprake is van een midlifecrisis.
4. Plotseling veranderen van baan
Het zoeken naar een andere baan is niet zo heel vreemd. Is dat echter iets wat van de een op de andere dag gebeurt, dan kan dat duiden op een midlifecrisis. Ook hier speelt het verlangen naar meer spanning en het willen kunnen presteren een duidelijke rol.
5. Meer gaan drinken
Natuurlijk beleeft niet elke man de midlifecrisis op dezelfde manier. Een verandering in het drinkgedrag kan juist wel te maken hebben met die bijzondere fase. Ga je opeens meer drinken of nog erger, heb je de behoefte om met drugs te experimenteren? Grote kans dat dan de midlifecrisis echt heeft toegeslagen. Wees dus voorzichtig.
6. Een (veel) jongere vriendin willen scoren
Het zou zo maar kunnen gebeuren dat je merkt dat je nog steeds goed in de markt ligt bij de dames. Nog leuker: zelfs bij de (veel) jongere dames weet je nog aardig te scoren. Als dit vrij plotseling gebeurt is dit zeker een van de kenmerken van een midlifecrisis. Liep het al langer niet lekker in je huidige relatie, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand en is het verlangen naar een andere partner juist heel natuurlijk.
7. Verlangen naar vrijheid
Een van de onmiskenbare kenmerken van de midlifecrisis is de grote drang naar meer vrijheid. Je laat je niet meer vertellen wat moet, maar bepaald zelf wel waar de prioriteiten liggen. Kortom, alles wat oud en vertrouwt was, blijkt nu opeens te zorgen voor een beklemmend gevoel.
8. Je bent jaloers op anderen
Nooit was je echt jaloers, maar nu kun je om het minste al groen worden van jaloezie. Grote kans dat je dus denkt dat het leven zich in een rap tempo aan je ogen voorbij trekt. De realiteit is dat het gaat om het pakken van kansen op het juiste moment. Met jaloers worden op anderen bereik je echter niks, maar het is wel een teken aan de wand.
9. Je muzieksmaak veranderd
Nooit echt gek geweest op heavy metal en nu juist wel? Of krijg je plotseling de onbedwingbare drang om naar een concert van een K-pop band te gaan? Je voelt de bui al hangen: je wil je weer jong voelen! Erg leuk, maar het gaat niet werken. Bovendien begint je omgeving zich dan ook echt zorgen te maken.
10. Je bent (te) veel bezig met de dood
Dat je ouder wordt is een ding, dat wil niet zeggen dat magere Hein op elke hoek je staat op te wachten. Ook al besef je dat je nu toch op de helft van je leven bent (of er al overheen), het wil niet zeggen dat het einde ook echt nadert. Je hebt in de meest letterlijke zin nog een heel leven voor je waarin je zelf nog genoeg keuzes kunt maken.