Kaas is leven. Een motto dat voor menig man opgaat en waar aan hoeveelheden geen limiet verbonden zit. Waar ze dit maar al te goed weten is bij Old Amsterdam en om de kaasfanaat dit najaar nog beter op zijn wenken te bedienen komen zij met een geheel nieuw exemplaar in de schappen. Old Amsterdam Belegen. Een kaas die van al jouw maaltijden een waar feest gaat maken.
Old Amsterdam Belegen
Old Amsterdam Belegen? Horen we je denken. Klopt. We kennen het meest bekende kaasmerk van Nederlandse bodem natuurlijk vooral van (de naam zegt het al) de oudere kazen. Rijk van smaak en een graag geziene gast op borrelplanken. Nu komen ze met een belegen variant, als uitbreiding op het huidige assortiment. Een kaas met karakter die zowel voor de ochtend, de middag als de avond de verrijking is voor jouw maaltijden.
Krachtig en onderscheidend van smaak
Old Amsterdam Belegen is gebaseerd op de karakteristieke receptuur: een gelaagde smaak die zich uit in pittige, ziltige en lichtzoete smaaktonen. Een combinatie die deze kaas uniek maakt. Het mooie van deze nieuwe kaas is het feit dat hij erg toegankelijk is zoals we het kennen van de belegen kaas. Zowel in combinatie met zout, zoet, bitter als zuur blijft de karakteristieke smaak van de kaas volledig in zijn recht voor een heerlijke smaaksensatie.
Kaas, kaas en nog meer kaas
Want laten we eerlijk zijn, het liefst eten we kaas de hele dag door. Beperken tot je ontbijt of de borrelplank is bij Old Amsterdam verleden tijd. Een belegen kaas die op ieder tijdstip van de dag de kers (of kaas) op de taart is. De nieuwe aanwinst ligt vanaf nu in de schappen en om je een beetje inspiratie te geven bespreken we drie recepten om van te smullen. Stuk voor stuk met Old Amsterdam Belegen in een glansrijke hoofdrol.
Recept 1: Old Amsterdam Belegen sandwich met walnootbrood, zoete appel en witlof
Niet meteen schrikken van de lange naam: dit goddelijke ontbijtje (of lunch of diner) tover je in 5 minuten op tafel.
Wat heb je nodig:
- Een stuk Old Amsterdam Belegen om van af te schaven (voorverpakte plakken kan ook)
- 1 zoete appel in plakjes (kies bijvoorbeeld voor Elstar-appels)
- 1 struikje witlof
- 4 sneden walnootbrood
- 2 tl dijonmosterd
- 1 hand rucola
Halveer de witlof in de lengte, zorg ervoor dat je het bittere harde deel uit de onderkant snijd. Snijd de blaadjes in reepjes. Besmeer de sneden brood met wat dijonmosterd en leg de rucola en witlof hier op. Verdeel vervolgens de appel over de boterhammen en sluit af met Old Amsterdam Belegen plakken. Boterham erop en klaar ben je. Tip: maak er een écht dikke sandwich van en bouw een drie- (of vier)dubbele variant.
Recept 2: Burger met pancetta, gekarameliseerde rode ui, spicy mayo en Old Amsterdam Belegen
Je dacht dat je van het vorige recept honger kreeg? Ha, wacht maar tot je deze hebt uitgelezen. Deze burger is op zichzelf al een prima samenstelling van ingrediënten, maar de Old Amsterdam Belegen is de absolute koning van dit smakenspel.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 2 rode uien
- 25 gram boter
- 2 el suiker
- 2 el baslamicoazijn
- 4 el mayonaise
- 2 tl pittige paprikapoeder
- 750 gram gehakt
- 2 el kikkoman
- 2 el worcestershiresaus
- 4 el olijfolie
- 8 plakjes pancetta
- 4 plakken Old Amsterdam Belegen
- 1 grote tomaat
- 8 sneden grof gesneden brood
- wat slablaadjes (alles voor de presentatie mannen)
Burgers bouwen kunnen we allemaal, maar we leggen het toch nog even uit. Snijd de ui in ringen en bak in gesmolten boter en de suiker. Eenmaal heet, blus je het geheel af met balsamicoazijn en gaar je het geheel 5 minuten door op zacht vuur. Meng in een bakje de mayonaise en het paprikapoeder. Pak het vlees uit de koelkast en voeg er worcestershiresaus en de kikkoman aan toe. Peper en zout naar wens kan altijd.
Kneed de burgers zoals je ze hebben wil en bak ze in een pan met olijfolie mooi gaar. Bak in een andere pan de pancetta licht krokant en leg de plakken Old Amsterdam Belegen en de pancetta op de burgers. Deksel er op en laat de kaas in ongeveer 30 seconden smelten. Bestrijk je brood met de mayonaise, de tomaat en de uienringen en leg daar de burger met de pancetta en gesmolten kaas bovenop. Resultaat: een burger uit je dromen die met elke hap die je neemt, pittig, zoet en zout je kaasliefhebbend hart gelukkig maakt. Enjoy.
Recept 3: Melted sandwich met Old Amsterdam Belegen, gekarameliseerde ui, walnoten en tijm
We sluiten de recepten af met een klapper en dat doen we met de ‘melted sandwich’. Dit overheerlijke broodje is eenvoudig te maken, maar zal ongetwijfeld indruk op je achterlaten.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- 1 stuk Old Amsterdam Belegen om van af te schaven, of 4 voorverpakte plakken
- 2 sneden zuurdesem brood wit of bruin
- 2 rode uien
- 2 el olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- 2 takjes fijngehakte verse tijm
- 1 tl honing
- 1 handje grof gehakte walnoten
- Zout en versgemalen zwarte peper
De eerste stap om dit verse broodje klaar te maken is door je oven voor te verwarmen op 190 ºC. Snijd ondertussen de uien in (halve) ringen en bak dit 5 minuten met een vleugje olijfolie in een pan tot de ringen een bruin laagje hebben. Om een gekarameliseerd laagje te creëren, voeg je bij de uien een vleugje honing toe. Breng dit vervolgens op smaak met een beetje peper en zout.
Het is tijd om te bouwen: leg twee (of meer) sneden brood op een bakplaat en beleg dit vervolgens met plakken belegen kaas. Bedek je broodjes met de gekarameliseerde uitjes and you are good to go. Leg de broodjes nog twee minuten in de oven tot de kaas is gesmolten. Voor de liefhebber kan je dit altijd nog toppen met een extra vleugje honing en je bent helemaal ready. Smakelijk!
Wil je meer weten over Old Amsterdam Belegen, check dan de website voor meer informatie. Mocht je het nou zelf interessant vinden om uit te zoeken welke smaken het beste bij jouw palet passen, doe dan hier de Old Amsterdam smaaktest. Zo weet jij precies welke smaakcombinaties en Old Amsterdam Belegen-recepten het beste bij jou passen.