Other

IOEN (Internet of Energy Network): hét platform dat focust op de toekomst van schone energie. 

IOEN internet of energy (1)

Iedereen heeft inmiddels wel door dat duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie bij de toekomst hoort. Maar de huidige manier van zonne-energie opwekken brengt de nodige uitdagingen en problemen met zich mee, vooral op het gebied van vraag en aanbod. IOEN probeert deze problemen op te lossen, middels smart grid technologie en de allernieuwste cryptocurrency modellen.  

IOEN: energie, op maat gemaakt

The Internet of Energy Network (IOEN) gaat de kracht van gedecentraliseerde communicatie gebruiken binnen de energiesector. Met IOEN, een technologie, kunnen huishoudens werken als een soort coöperatief elektriciteitssysteem. Apparaten binnen het netwerk kunnen hun gedrag op deze manier aanpassen aan de lokale en individuele behoefte. IOEN heeft de financiële middelen verzameld en staat sinds vandaag live.

De uitdagingen van zonne-energie

Even een kleine recap. Zonne-energie is het goedkoopst, maar de stabiliteit van de grid is nog wel een probleem. Te weinig zonne-energie en je hebt Demand Response nodig; te veel zonne-energie en je hebt Solar Curtailment nodig. De grids zijn namelijk niet gemaakt om de niet gebruikte energie terug te absorberen. Daarnaast zijn de netwerkkosten enorm hoog gezien de netwerken de vraag moeilijk bij kunnen houden. Landen als het VK, de VS, Duitsland en Australië zijn ook al begonnen met ‘boetes’ uitdelen aan huishoudens die hun schone energie niet opmaken.
Al met al zorgen de bovenstaande problemen ervoor dat de investeringen in wat schone energie niets opleveren. Het is dus een probleem dat zo snel mogelijk opgelost moet worden. De verwachting voor 2022? Twee miljard leven al zonder consistente toegang tot betrouwbare energie moeten leven. De oplossing: mini- en micro-grids. Hierdoor kunnen mensen betaalbare en schone energie verkrijgen. Australië is hierin absoluut koploper en heeft inmiddels 4 miljard Australische dollar ingecalculeerd om deze problemen op te lossen. Het VK doet ook mee en zal de komende dertig jaar grotere bedragen uitgeven aan hernieuwbare energie. In 2045 zal 45 procent van de wereldbevolking toegang krijgen tot duurzame energie.
Doordat de meeste grids moeite hebben met het absorberen van niet verbruikte schone energie, zitten 1,1 miljard mensen zonder consistente toegang tot schone energie. Daarnaast is er nog een ander probleem; de kosten om constant bruikbare elektriciteit te leveren zijn veels te hoog. Hierdoor bestaat de kans dat de energiekosten tot zestig procent verlagen voor huishoudens. Grote groepen mensen kunnen wel profijt hebben van mini-netwerken, die overigens ook lagere elektriciteitskosten hebben.

Hoe doet IOEN dit?

De problemen die hierboven zijn beschreven kunnen opgelost worden. Door de problemen te combineren met economische empowerment en de decentralisatie van blockchain- en cryptocurrency-systemen heb je de kans om iedereen van schone energie te voorzien. IOEN speelt hierop in door een technologie die de transacties binnen en tussen lokale energiesystemen ondersteunt. Dit geldt voor de apparaten in een huishouden, maar ook voor energieopwekking, opslag en verbruik.
Since the beginning of time, energy has been monopolized, those who had the biggest fire had the biggest following. But we are moving rapidly into a world where the monopoly of energy is over.
          Adam Bumpus CEO IOEN
 
De technologie van IOEN is gebouwd op Holochain. Er zijn twee currency lagen: IOEN zelf, en een reeks aan IOEC-kredietsystemen. Dit is Internet of Energy Currency, uniek voor elke gemeenschap die transacties uitvoert met energie in elk micro-netwerk. De missie van IOEN? Een digitale infrastructuur leveren middels blockchain- en Holochain-technologieën, die de transitie naar schone energie voor iedereen versnelt.
 

De werkwijze van IOEN

IOEN maakt gebruik van nodes. De technologie maakt het mogelijk voor de nodes om met elkaar te communiceren, zodat de één weet wanneer de ander bijvoorbeeld extra energie nodig heeft of juist energie over heeft om het gebruik van een ander te compenseren en hun energiewaarde te delen. Dit wordt ook wel traden of balancen genoemd. De apparaten die de nodes gebruiken hebben op deze manier een privé en veilige, maar toch connected identiteit op het Internet of Energy.
By smoothing out energy demand and production, we can have more renewables on the grid without large amounts of money being spent on infrastructure
          Adam Bumpus CEO IOEN
Balancing houdt dus het proces van uitwisselen in, dat tussen nodes plaatsvindt. Dit gaat dus eigenlijk om het in balans brengen van vraag en aanbod als we het hebben over elektriciteit op een bepaalde plek en tijd. De nodes krijgen vervolgens een beloning in IOEN tokens, en hierna kunnen ze als validators van de Proof of Balance (PoB) fungeren. Proof of Balance gaat namelijk over het proces van uitwisseling tussen twee nodes. De eigenaars van de nodes die gevalideerd zijn, worden beloond in lokale IOEC. Deze IOEC zijn ook fungible met IOEN.
De liquiditeit van IOEN zal in eerste instantie alleen komen van kortingen om het netwerk op te starten, maar als alle IOEN in de omloop is (tot 1 miljard tokens) wordt er IOEC (via de IOEN reserves) uitbetaald aan validators. Ook de developers zullen op dat punt uitbetaald krijgen voor het ontwikkelen van de applicaties. Zij hebben er immers voor gezorgd dat de efficiëntie van het IOEN protocol is verhoogd, gevalideerd of geoptimaliseerd. Het is dan ook mogelijk om energie op globaal niveau  als een soort service aan te schaffen.

De apps van nu en de toekomst

Een Australisch tech company in de schone energie maakt op dit moment al gebruik van IOEN. Het bedrijf heet RedGrid en ze bouwen technologie die huishoudelijke apparaten verbinding laat maken met IOEN. De apparaten balancen op deze manier het elektriciteitsnet. Zo wordt energie op grote schaal geaggregeerd en worden mensen beloond voor positief gedrag op het gebied van schone energie.
RedGrid heeft hun technologie gedeeld met het grote publiek, zodat toonaangevende projectontwikkelaars en Australische universiteiten er ook gebruik van kunnen maken. Het bedrijf had hun maximale financieringsdoel van 825.000 Australische dollars bereikt bij meer dan driehonderd investeerders.
We believe that this has to be open to everyone, so that anyone in the world can build on this protocol, make it locally relevant and build those business models that make sense to them.
Adam Bumpus CEO IOEN