Crypto is booming business en de markt biedt verschillende kansen. Wil jij een graantje meepikken, maar weet jij niet hoe je vermogen moet opbouwen met crypto? Wij helpen je een handje en leggen je haarfijn uit welke methoden je kunt gebruiken om dit te realiseren.
Vermogen opbouwen met crypto
De eerste stap die je moet zetten om vermogen op te bouwen met crypto, is het toetreden tot een platform waarop je cryptomunten kunt kopen en verkopen.
Zo. Nu kun je beginnen. Voordat wij jou gaan vertellen hoe je aan de slag kan gaan crypto, is het verstandig om het verschil tussen brokers en exchanges uit te leggen. Een broker is een makelaar die tussen de koper (jij dus) en een cryptocurrency exchange zit. Dat is nadelig voor jou, want brokers vragen over het algemeen een hogere vergoeding dan exchanges. En dat terwijl het helemaal niet nodig is om dit geld in rook op te laten gaan. Bitvavo maakt het namelijk reuze makkelijk om zelf transacties te doen, zonder tussenpersoon. Bitvavo is een gebruiksvriendelijke en veilige exchange waar jij – in tegenstelling tot veel andere exchanges – gewoon met IDEAL of Bancontact kan betalen. Ook het storten van en naar IBAN gaat eenvoudig. Ben jij er klaar voor om op Bitvavo vermogen op te bouwen met crypto? Wij hebben vijf manieren voor je op een rijtje gezet:
1. Swing trading
Hoewel een succesvolle trade je wel kan laten swingen, heeft het verder niks met deze dansbeweging te maken. Swing trading betekent namelijk dat je cryptovaluta koopt of verkoopt op basis van zogeheten ‘swings’. Een swing staat in dit geval voor een natuurlijke wisseling van de koers tussen een hoog en een laag punt. Bij een swing trade probeer je op de korte termijn – enkele dagen of soms weken – winst te maken door op de juiste golf te stappen. Deze methode is ideaal voor iemand die zich niet 24/7 wil of kan bezighouden met crypto.
Net als het maken van een swing-beweging, is swing trading relatief eenvoudig te leren. Zo kun je gebruik maken van een stop loss order. Hierbij je geef je aan dat je order vanaf een bepaalde koers moet ingaan. Zo kun je aangeven dat je een bepaalde cryptomunt wilt verkopen als deze onder een bepaalde waarde komt. Op die manier minimaliseer je je verlies. Of andersom: je wilt juist een bepaalde coin kopen als je verwacht dat deze een stijging ten opzichte van de huidige koers gaat doormaken. Ook kun je een bepaald plafondbedrag aangeven. Als dit plafond eenmaal is bereikt, wordt de crypto met een vooraf ingecalculeerde winst verkocht. Het nadeel daarvan is wel dat je een eventuele nóg hogere stijging misloopt.
Op Bitvavo kan iedereen – van beginner tot expert – traden met hulp van de advanced exchange overview. Dit maakt Bitvavo een toegankelijke en betrouwbare Nederlandse exchange voor elke cryptotrader. Zoals in onderstaande afbeelding te zien is, gaat de koers in een golfbeweging van rode candles (koersdaling) en groene candles (koersstijging). Als swing trader probeer je patronen te herkennen en stap je op een dal in. Om winst te maken verkoop je vervolgens je crypto op een piek in de swing.
Als jij wilt starten met traden in cryptocurrency, begin dan met een klein bedrag om er een beetje gevoel voor te krijgen. Wanneer je het goed doet, bouw je met crypto traden elke keer wat meer vermogen op.
2. Day trading
Deze manier van vermogen opbouwen met crypto vergt wat meer van je dan swing trading. Het zit ‘m al in de naam: hier ben je dag in, dag uit mee bezig. Heb jij alle tijd om je bezig te houden met de handel in cryptovaluta? Dan ben je bij day trading aan het juiste adres. Met deze methode koop of verkoop je meerder cryptomunten per dag, met het oog op het maken van snelle winst. Als day trader moet je over ervaring en een uitgebreide kennis van de markt beschikken, zodat jij de krenten uit de pap kunt vissen. Maar ook als beginner kan je hier mee aan de slag, mede dankzij het geavanceerde dashboard van Bitvavo. Hier kan jij de bovengenoemde candles goed in de gaten houden en snel traden om wat winst te pakken.
Day trading is een tijdrovende methode en ook de commissiekosten liggen hoger dan bij swing trading. Dat komt simpelweg door het feit dat je veel meer (trans)acties uitvoert. Alleen daar hebben de mensen van Bitvavo wat op gevonden: hoe meer jij verhandelt op deze exchange, hoe lager je commissie procentueel gezien wordt. Dit kroont het platform tot de goedkoopste Nederlandse exchange.
Smaakt dit naar meer? Dan raden we aan om dit te doen met 30 procent van je portfolio. Heb jij nog geen account of zit je nog niet bij een exchange? Maak dan via deze link een Bitvavo-account aan.
3. HODL’en
HODL is een afkorting voor Hold On for Dear Life. Oftewel: aanhouden voor een goed leven. Deze manier van vermogen opbouwen met crypto is voor de mensen met de langste adem. Ook voor die mensen biedt Bitvavo uitkomst. Wanneer jij een bepaalde cryptomunt op Bitvavo hebt gekocht, houd je deze voor een langere termijn vast. Mensen die HODL’en proberen de positie van de cryptomunt te vergroten. Door maandelijks voor een X bedrag in een cryptomunt te investeren, zorg je ervoor dat je op een lange termijn de gemiddelde prijs betaalt. Dat maakt HODL’en een stabiele investering.
Allemaal leuk en aardig, maar wanneer pas je deze tactiek nou toe? Als jij het volste vertrouwen hebt in een bepaalde cryptomunt en je gelooft er heilig in dat deze cryptomunt in de toekomst gaat stijgen, dan kan je ervoor kiezen om HODL’en. Daarom moet je jezelf voordat je deze keuze maakt een paar vragen stellen: Wat is het algehele project en de gedachte achter deze munt? Staat er een ervaren team achter de munt? En heb je vertrouwen in de munt en de desbetreffende partij? Als je na het beantwoorden van deze vragen nog steeds volhardend in deze valuta gelooft, dan kan HODL’en de juiste strategie zijn om vermogen op te bouwen met crypto.
Stel: jij kocht één Bitcoin op 1 juni 2014 voor een bedrag van 450,32 euro, dan had je nu een flink zakcentje verdiend. Afgelopen 1 maart was diezelfde Bitcoin 40.325,80 euro waard. Dat is een procentuele toename van bijna 9000 procent.
4. Staking
En na HODL’en komen we uit op de volgende methode: staking. Bij Bitvavo kun je ook daarmee aan de slag. Hoe het werkt? Je houdt daarmee een bepaalde munt vast en versterkt daarmee het netwerk. De waarde van de munt blijft daardoor stabiel. Om jou daarvoor te belonen krijg je een rente van de munt uitgekeerd. Deze rente verschilt per munt en kan een vast percentage zijn. Maar het kan ook verschillen van tijd tot tijd. Zo kun je dus vermogen opbouwen met crypto door de rente én de mogelijke waardestijging van de munt. Tot slot wordt er gekeken naar de hoeveelheid en waarde van de valuta die wordt aangehouden op je Bitvavo-account.
Dit zijn de cryptovaluta op Bitvavo die op dit moment de meeste rente opleveren door te staken:
Door een stijgende inflatie en een (voorspelde) negatieve rente wordt geld stacken op je bankrekening steeds minder aantrekkelijk. Wanneer je begint met staking bij Bitvavo kan je op een veilige en professionele manier een extra centje verdienen. Je kunt op elk gewenst moment jouw digitale valuta verhandelen of opnemen en verplaatsen naar een externe wallet. Zo blijf je altijd zelf de eigenaar van je digitale valuta.
5. Mining
Bitvavo is hét platform om met bovenstaande methodes aan de slag te gaan. Maar om het hele plaatje van vermogen opbouwen met crypto compleet te maken, moeten we nog een andere manier onder de loep nemen: mining. Bij mining ben je eigenlijk een digitale mijnwerker die met een graafmachine (jouw computer) op zoek gaat naar goud (de cryptomunten).
Dat zit zo: als pc een complex rekenprobleem oplost, dan wordt er een nieuwe cryptomunt geproduceerd en wordt het netwerk veilig en betrouwbaar gehouden. De miljoenen computers – ook wel miners genoemd – controleren het netwerk. Waar in de ‘echte’ tastbare wereld transacties worden geregistreerd in een centrale database, is dat bij cryptomunten niet het geval. Deze transacties worden in de zogeheten blockchain (een netwerk van samenhangende blokken info) bewaard. Bij het minen leg je transacties vast in de blockchain. Het werkt volgens het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe. Degene die de rekensom als eerste oplost, krijgt namelijk een beloning in vorm van cryptomunten.
Nu is dit geen gratis goudmijntje, want de computers en chips die mining uitvoeren, kosten veel geld. Tel daar de stroom bij op en het kostenplaatje is compleet. Door de hoge kosten wordt mining tegenwoordig vrijwel alleen uitgevoerd in zogeheten mining pools. Dit zijn samenwerkingen tussen verschillende partijen die de kosten delen. Van jou als individu wordt veel kennis gevraagd om te kunnen minen. Maar dat mag de pret niet drukken: op Bitvavo kun je gelijk aan de slag met de eerste vier manieren om vermogen op te bouwen met crypto.
Let op! Dit is geen financieel advies. Investeer alleen geld dat je kunt missen.